Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Zaten bir üyeliğiniz mevcut mu ? Giriş yapın
Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Üyelerimize Özel Tüm Opsiyonlardan Kayıt Olarak Faydalanabilirsiniz
Dünyanın en büyük plak şirketleri, yapay zeka (YZ) girişimlerine karşı telif hakkı ihlali iddiasıyla dava açtı. Bu, potansiyel olarak tarihi bir dava olarak nitelendiriliyor.
Sony Music, Universal Music Group ve Warner Records gibi firmalar, Suno ve Udio adlı şirketlerin “neredeyse hayal edilemeyecek ölçüde” telif hakkı ihlali yaptığını iddia ediyor. Şirketler, bu firmaların yazılımlarının müziği çalarak benzer eserler “tükürdüğünü” ve eser başına 150.000 dolar (yaklaşık 2,5 milyon TL) tazminat talep ediyor.
Suno ve Udio, henüz yorum yapmadı.
Amerikan Kayıt Endüstrisi Derneği (RIAA) tarafından açıklanan davalar, yazarların, haber kuruluşlarının ve diğer grupların YZ firmalarının eserlerini kullanma haklarına meydan okuduğu davaların bir parçası.
Massachusetts merkezli Suno, geçen yıl ilk ürününü piyasaya sürdü ve 10 milyondan fazla kişinin aracını kullandığını iddia ediyor. Microsoft ile ortaklığı olan şirket, aylık ücret karşılığı hizmet veriyor ve son olarak 125 milyon dolar yatırım aldığını duyurdu.
New York merkezli Udio ise Andreessen Horowitz gibi önde gelen risk sermayesi yatırımcıları tarafından destekleniyor. Udio, Kendrick Lamar ve Drake arasındaki tartışmayla ilgili “BBL Drizzy” adlı parodi parçasının oluşturulmasında kullanılan araç olması nedeniyle kısa sürede tanındı.
Geçmişte, YZ firmaları malzemenin kullanımının “adil kullanım” doktrini kapsamında meşru olduğunu savundu. Ancak plak şirketleri, YZ firmalarının sadece şarkıların kopyalanmasından para kazandığını iddia ediyor.
Davalar, müzik ekosisteminin “toptan hırsızlık” tehdidi altında olduğu uyarısında bulunuyor. Billie Eilish ve Nicki Minaj gibi yaklaşık 200 sanatçı, müzik endüstrisindeki “sömürücü” YZ kullanımının durdurulması için imza kampanyası başlatmıştı.