Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Zaten bir üyeliğiniz mevcut mu ? Giriş yapın
Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Üyelerimize Özel Tüm Opsiyonlardan Kayıt Olarak Faydalanabilirsiniz
Elon Musk, SpaceX’in Starship roketinin son zamanlardaki başarılı fırlatılışı ve yumuşak deniz inişi hakkında konuşuyor. SpaceX’in temel amacının insan uygarlığının uzun vadeli hayatta kalma şansını artırmak için insanlığı çok gezegene yayma çabası olduğunu açıklıyor. Bilincin evrendeki nadir bir olgu olduğuna ve bu nedenle Dünya dışına yayılmamız gerektiğine inanıyor.
Musk, farklı şirketlerinde karşılaştığı düzenleyici ve bürokratik zorluklara da değiniyor. Gereksiz yasa ve yönetmeliklerin düzenli olarak sadeleştirilmesi ve kaldırılması gerektiğini savunuyor, zira Batı dünyasının fazla kural ve düzenlemeyle boğulduğunu ve büyük projeleri engellediğini söylüyor.
Arjantin Cumhurbaşkanı Mauricio Macri’ye ve ülkesinin ekonomisini serbestleştirme çabalarına destek verdiğini ifade ediyor, bu yaklaşımın girişimcilik ve yeniliği teşvik edeceğine inanıyor.
Son olarak, Elon Musk sosyal medya ve dijital platformlardaki ifade özgürlüğünün kritik önemine değiniyor, bunun daha iyi bir kamu tartışması ve yanlış bilgilerin daha hızlı düzeltilmesini sağladığını söylüyor.
İşte Elon Musk’ın Youtube’da Farzad kanalına verdiği röportaj:
Tebrikler Starship roketinin geçen hafta yaşanan başarılı yumuşak deniz inişi için. Dünyanın en güçlü roket aracının bu başarısı gerçekten inanılmaz bir başarı. Bilim kurgunun gerçekleşmesine tanık olduk. Bunu yaşadığınızda aklınızdan geçen neydi ve bundan sonra neler var?
Gerçekten olağanüstü heyecan vericiydi bu başarıları elde etmek. Roketin ve geminin her ikisinin de yumuşak bir şekilde denize inişi gerçekleştirmesini sağlamak için sadece yüzde 20 veya 25 şansımız olduğunu düşünüyordum. Tüm hedefleri başarmak o kadar olası görünmüyordu. Bunu SpaceX’teki muhteşem ekibimizin sayesinde başardık. Dünyanın en yetenekli roket mühendisleri kadrosuna sahibiz ve onlarla birlikte büyük başarılara imza atıyoruz.
Peki önümüzdeki aşama ne? Uzay keşfine yönelik hedefleriniz neler?
Bilincin Dünya dışına yayılması için gerekli teknolojileri geliştirmek, nihai hedefimiz. Bu biraz felsefi bir konu gibi görünebilir ama bir Kozmik Etkinliği için aslında oldukça uygun. Enrico Fermi’nin ünlü sorusu “Uzaylılar nerede?” hep merak konusu olmuştur. İnsanlar sık sık bana Dünya’da uzaylılar olup olmadığını soruyor ama ben henüz hiçbir kanıt görmedim. Eğer en ufak bir delil görsem, bunu derhal en popüler sosyal medya gönderisi yapardım!
Arkeolojik kayıtlara ve fizik standart modeline göre, Dünya 4,5 milyar yıllık ama yazılı tarih sadece 5.000 yıllık. Bu, uygarlığın Dünya’nın ömrünün yalnızca binde biri kadar kısa sürdüğünü gösteriyor. Bu, uygarlığın kırılgan ve geçici olabileceği fikrini destekliyor. Bu nedenle, uygarlığın yaşam süresini artırmanın yolu, onu çok gezegene yaymak, bilinci başka gezegenlere ve nihayetinde başka yıldız sistemlerine taşımaktır. Bu, SpaceX’in nihai hedefidir. Bu nedenle, ihtiyacımızdan çok daha büyük bir roket inşa ediyoruz. Amacımız, Mars’ta en kısa sürede kendini devam ettirebilen bir şehir kurmak.
Aslında, küresel termonükleer savaş ya da başka bir felaket olmadan önce bunu başarmak için bir yarış var. Eğer böyle bir felakete uğrarsak, gelecekteki uzaylılar medeniyetimizi keşfedip “Neredeyse başarmışlardı” diyebilirler.
Bu hedefi insanlara aktarmak, geleceğe ve bilincin genişlemesine odaklanmaları açısından önemli. Yalnızca Dünya’daki medeniyetimizin korunması değil, aynı zamanda genişlemesi de önemli.
SpaceX’in bu amaç doğrultusunda, uydu internet sistemleri gibi uzay tabanlı faaliyetlerden elde edeceği gelirlerle çalışmalarını finanse etmeyi planladığını da belirtmek isterim.
Bu çok mantıklı geliyor. Tüm yumurtalarımızı tek bir sepete koymamalıyız, çeşitlendirmek önemli.
Evet, aslında size listesini okurken yorulduğumu itiraf etmeliyim. Alex Ferguson, ünlü futbol koçunun dediği gibi, “Sert çalışma bir yetenek ama aynı zamanda da zor”.
Peki, ana plan nedir? Sadece kendinizi her teknoloji alanına dahil etme arzunuz mu var, yoksa daha geniş kapsamlı bir hedef mi?
Temel amacım, geleceğin iyi olma olasılığını artıracak ve bilincin genişlemesine ve evrenin daha iyi anlaşılmasına katkıda bulunacak eylemleri almak. Bu, çocukken yaşadığım varoluşsal krizden kaynaklanıyor. Douglas Adams’ın Otostopçunun Galaksi Rehberi’ni okuyup, hayatın anlamının 42 olduğunu öğrenmek beni aydınlattı. Asıl zor olan, doğru soruları sormaktı. Bu nedenle, bilincin kapsamını
Bu nedenle, bilincin kapsamını ve ölçeğini genişletmek, doğru soruları sormamızı sağlayacaktır. Böylece evrenin sırrını çözmeye daha yakın olabiliriz.
Peki, bunun için çok sayıda şirket kurmanız gerekli mi? Tesla ve SpaceX dışındaki şirketler çok daha küçük ölçekte.
Evet, Tesla ve SpaceX benim zamanımın büyük kısmını alıyor. Diğer şirketler çok daha küçük ölçekli ve günlük operasyonlarını Elon Musk olarak ben yönetmiyorum. Liderlik ekiplerine bırakıyorum, ama ürün geliştirme ve geleceğe yönelik iyileştirmeler konusunda yine ben söz sahibiyim.
Peki, bürokrasi ve düzenlemelerle nasıl başa çıkıyorsunuz? Bu alanda da büyük bir mücadele veriyorsunuz sanırım.
Evet, kesinlikle büyük bir sorun. Uzun bir refahın ardından, küresel bir savaş yaşanmadığı için kanun ve yönetmeliklerde ciddi bir birikim oluştu. Artık neredeyse her şey yasadışı hale geldi. Örneğin Kaliforniya’da yüksek hızlı tren projesi için 7 milyar dolar harcanmasına rağmen sadece 1.600 metre ray döşenebildi, çünkü büyük projeler yapmak neredeyse imkansız hale geldi.
Bu nedenle, toplumun işlevini sürdürebilmesi için, yönetmeliklerin ve kuralların düzenli olarak kaldırılması ve güncellenme süreci olmalı. Klasik liberal gelenek bağlamında, bilmediğimiz çok şey olduğunu kabul etmeliyiz. Dolayısıyla, denemeler ve hatalar yoluyla öğrenmeye ihtiyacımız var. Bu da, başarısızlıkların aslında önemli gelişim adımları olabileceği anlamına geliyor.
Peki, aşırı risk averse kültürle nasıl başa çıkıyorsunuz? Hükümetlerin ve şirketlerin çoğu ilk kez bir şey yapmaya izin vermeyecektir. Siz ise tam tersini yapıyorsunuz.
Hükümet seviyesinde, yeni yasa çıkarıldığında bunların otomatik olarak belli bir süre sonra yürürlükten kalkması veya yeniden onaylanması gerektiği gibi mekanizmalar olmalı. Aksi takdirde, bir kez çıkarılan yönetmelikler etrafında bir danışmanlık ekosistemi oluşuyor ve bunlar kalıcı hale geliyor, özellikle çevre düzenlemeleri açısından.
Bence çevre düzenlemeleri çoğunlukla kötü. Bunun yerine, önceden izin almak yerine bir şey yanlış giderse ceza ödemek daha etkili olur. Yani izin alma sürecinden ziyade yaptırım sürecine geçilmesi gerekiyor.
Genel olarak, hükümetlerin düzenlemeleri sorgulayarak ve tamamen kaldırarak aktif rol alması gerekiyor. Başkan Macri’nin bunu başarılı bir şekilde yaptığını düşünüyorum, bu çok önemli. Çünkü bu, bir ekonomi ve medeniyetin önündeki engelleri kaldırmak anlamına geliyor.
Evet, haklısınız. Argantinde son günlerde bu tür klasik liberal reform gündemini konuşuyoruz. Bir sonraki konuşmacımız da Başkan Macri olacak, dolayısıyla bu konu daha da derinleşecek.
Son olarak, sosyal medya ve dijital platformlardaki ifade özgürlüğünün önemine de değinmek isterim. Bu, daha iyi bir kamu tartışması ve yanlış bilgilerin daha hızlı düzeltilmesini sağlar. Bu, benim için çok kritik bir konudur.