Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Zaten bir üyeliğiniz mevcut mu ? Giriş yapın
Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Üyelerimize Özel Tüm Opsiyonlardan Kayıt Olarak Faydalanabilirsiniz
İnstagram’a erişim engeli getirildi ve Bakan’dan çarpıcı açıklama geldi. Peki, Instagram Türkiye’de gerçekten kalıcı olarak yasaklanıyor mu? Yerli sosyal medya uygulaması mı geliyor? İşte tüm detaylar ve merak edilenler…
🔴 Instagram yasağı ne zaman başladı ve ne kadar sürecek?
🔴 Yerli Instagram nasıl olacak, özellikleri neler?
🔴 Diğer sosyal medya platformları için de benzer kararlar alınacak mı?
İnstagram’a erişim engeli getirildi. Bu kararın ardından hükümet yetkililerinden önemli açıklamalar geldi ve yerli sosyal medya platformu tartışmaları alevlendi.
Rusya’nın VKontakte (VK) platformu ve Çin’in WeChat uygulaması, bu ülkelerin başarılı yerli sosyal medya örnekleri olarak gösteriliyor. VK 100 milyondan fazla, WeChat ise 1 milyardan fazla aktif kullanıcıya sahip.
Yerli Sosyal Medya Platformu Tutar mı?
Türkiye’de geliştirilmesi planlanan yerli sosyal medya platformunun başarı şansı, uzmanlar tarafından tartışılıyor. İşte yerli platformun olası avantajları ve dezavantajları:
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, İnstagram’a erişim engeline ilişkin açıklama yaptı. Uraloğlu şunları söyledi:
“İnstagram’ı Katalog Suçlar çerçevesinde kendilerini uyardık. Ancak gerekli karşılığı bulmadığımız için de erişim engeli getirdik. Hassasiyetlerimizi, kanunumuza uymayan tarafları yerine getirdikleri zaman biz de erişim engelini kaldıracağız.”
Bakan Uraloğlu, İnstagram’ın kurallara uyması halinde erişim yasağının kaldırılacağını belirtti.
Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan da konuya ilişkin açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
“Batılı ülkeler söz konusu olduğunda, sosyal medya platformlarının Katalog Suçlar başta olmak üzere birçok konuda hızlıca tedbir aldıklarını görüyoruz. Biz de baştan beri aynı hassasiyeti ve adil duruşu talep ediyoruz. Bu platformlar, kurallarına uydukları ülkelerde sundukları güvenli, temiz ve adil içerik mekanizmasının Türkiye’de de geçerli olmasını istiyoruz. Sağlayıcıların uyguladığı bu çifte standart, tüm dünya için ortak bir sorun. Şöyle bir hatırlayalım; gelin ülkemizde temsilcilikler açın, insanımızın hak ihlallerinin önüne geçelim dedik. Gelmek istemediler. Kendilerine bildirilen suçlara karşı gereken adımları yerine getirmediler. Birlikte daha temiz bir internet inşa edelim, milletimiz muhatap bulsun dedik, bir takım sanal ofislerle göstermelik işler yaptılar. Yaptığımız kanun değişiklikleri ile tüm bu arkadan dolanmaların önüne geçtik. Görüyoruz ki aynı anlayışı hala sürdürmeye çalışıyorlar. “Bildiğimi okurum, istediğimi yayınlarım, istediğimi yayınlamam” diyorlar. Biz bunu kabul etmedik, etmeyeceğiz. Değerlerimize saygı duyan, dezenformasyonsuz, daha temiz ve güvenli bir sosyal medya tesis etmek için ne gerekiyorsa yapacağız.”
Instagram’a getirilen erişim engelinin nedeni olarak, Tahran’da suikastla öldürülen Hamas Lideri İsmail Haniye ile ilgili mesajların platform tarafından sansürlenmesi gösterildi.
Yerli sosyal medya platformu tartışmaları, Türkiye’nin dijital geleceğini şekillendirirken, kullanıcıların bu değişime nasıl adapte olacağı merak konusu. Acaba yeni bir “dijital göç” dalgası mı yaşanacak, yoksa küresel platformlara geri dönüş için baskılar mı artacak? Önümüzdeki günler, Türk internet kullanıcılarının kaderini belirleyecek kritik gelişmelere gebe.